För den som vill ha möjligheten att få egna ägg (eller eget kött) är japanska vaktlar ett bra val.
Vad är fördelarna med vaktlar?
Det är lätt att jämföra dom med höns, men vaktlar kan hållas som sällskapsfåglar även där man inte kan ha höns. Dom räknas inte som fjäderfä / lantbruksdjur, dom kräver inte lika mycket plats och det är mycket mindre troligt att dom stör några grannar.
Jag har både höns och vaktlar. Vaktlarna växer fortare och börjar lägga ägg tidigare, och är lika bra på att producera gödsel till trädgården. Sen är dom väldigt söta och trivsamma små fåglar att titta på också!
Att dom inte kan gå fritt och plocka grönt & insekter i trädgården är en relativ nackdel mot höns, och att dom inte är lika lätta att känna som individer.
Var kan man ha vaktlar?
I princip kan man hålla en liten grupp vaktlar på alla platser där man kan ha en tillräckligt stor utebur för kanin. Dom är inte lämpliga inuti i ett hus, men beroende på förutsättningarna kan det gå bra i ett garage, på en balkong, på en uteplats, en mindre tomt, mm.
Läs gärna mer om lämpliga burar och boende!
Luktar dom?
Ja och nej: Vaktlarna själva luktar inte direkt, men en ostädad bostad luktar fågelbajs. Burens strö behöver också vara torrt för att ta upp fukt och lukt. Precis som med alla djur behöver man alltså sköta dom regelbundet, men välskött bur utomhus luktar inte mycket.
Låter dom?
Ja: Vaktlarna kvittrar väldigt lågt, men dom har ett högre varningsrop om dom blir skrämda. Har man en tupp gal den också med ett kort knorrande läte. Så är boendet utomhus kommer man höra att det finns fåglar där, men dom har inga läten som är lika höga och genomträngande som en galande hönstupp eller skrikande höna… Eller som en skrikande papegoja, för den delen!