3,5 måltider från samma fåglar

När jag har slaktat mina fåglar har det känts viktigt ta tillvara dom så effektivt som möjligt. Jag äter i princip inget kött från fåglar som jag inte fött upp själv, så jag vill också få ut så mycket mat jag kan.

I kort kan man räkna på att 2 vaktlar räcker till en person om köttet ska vara en större del av måltiden.

Under själva slakten har jag tagit tillvara slaktkroppen (utan skinn), fötterna, samt hjärta & lever.

En bunke med fötter, en bunke med hjärtan och lever, slaktkroppar.

Hjärta och lever ställer jag undan i kylen för att steka upp senare. Fötterna tvättar jag rent och sparar till sista koket.

Det mesta av köttet hos vaktlar sitter i bröstmusklerna. Det påminner mycket om kycklingkött, men mörkare och lite mer smakrikt. Jag skär loss bröstfiléerna och lägger det övriga skrovet i min tryckkokare.

Skrov i tryckkokare, bröstfiléer på tallrik.

Bröstfiléerna plastas och läggs in i kylen för att möra till sig en dag eller två. Tryckkokaren fyller jag med vatten tills det täcker skrovet och kokar sen under högt tryck i ca. 40 minuter. Det går såklart också bra att koka i  en vanlig kastrull, men då får man koka längre: Köttet ska falla loss från benen.

Jag silar bort kött och ben och sparar buljongen i en bunke. När vaktelskroven svalnat lite pillar jag bort allt kött och lägger tillbaka ben och slamsor i tryckkokaren. Jag smular köttet med fingertopparna för att känna att jag inte får med några små vassa ben.

Sil med kokta skrov att ”sortera”: Kokkött i tallriken till höger, skrov & slamsor i tryckkokaren till vänster.

Jag sparar det här köttet tillsammans med en del av buljongen. Resten av buljongen häller jag över benen och slamsorna i tryckkokaren, och lägger också i dom tvättade fötterna. Jag tillsätter ev. lite mer vatten om det behövs samt en skvätt ättika (för att lösa ut mer mineraler ur benen), och sen kokar jag ben och fötter i 40 minuter till.

I plastbunken: Kokkött och buljong. I tryckkokaren: Skrov, fötter och resten av buljongen + ättika.

Det sista koket ger en okryddad benbuljong som kan användas direkt som bas i soppa eller liknande, men också reduceras ner för att kunna frysas enklare. Vill man reducera det får man låta det koka lätt i 20-40 minuter utan lock, och sen sila bort skrov och fötter.

Buljongkok i tryckkokaren, reducerat ner till ett par dl till höger för infrysning.

Så vad kan jag laga efter en slakt?

  1. En måltid med bröstfiléerna, t.ex. panerade vaktelbröst.
  2. En måltid med kokt kött och buljong, t.ex. vaktelcurry med nudlar.
  3. En måltid med buljongen som bas, t.ex. grönsakssoppa.
  4. …och en liten måltid med lever och hjärta, kanske hackade och stekta tillsammans med lök & svamp på en smörgås.

Förhoppningsvis kan det inspirera till att verkligen ta tillvara hela fågeln!