Kläcka vaktlar

Japanska vaktlar kommer från produktionsfåglar, och nästan inga hönor vill ruva fram kycklingar själva. Den som vill föda upp vaktlar måste därför räkna med att kläcka dom i en kläckningsmaskin.

Kläckningen i maskin pågår i 15-20 dagar, och behöver kontrolleras under tiden.

Kläckningsmaskin

Det finns mängder av olika kläckningsmaskiner att välja bland, från hembyggen till proffsnivå. Det största valet är om maskinen ska ha automatisk vändning eller manuell: Äggen behöver vändas ett par gånger / dag under hela kläckningen, och i dom billigare maskinerna får man göra det för hand.

Nästa sak man behöver ta ställning till är hur många ägg man vill kunna lägga in i maskinen. Man måste räkna med att de flesta äggen kan kläckas, och att det är så många kycklingar man vill ha. Även om resultatet tyvärr sällan blir 100% i ett kläck.

Maskiner med äggtråg anpassade för vaktelägg kan ta fler ägg i förhållande till storlek och pris än en maskin som bara är anpassad för större ägg.

Kläcka vaktlar: Äggkläckningsmaskin med äggtråg.
Maskin med automatisk vändning och tråg anpassad för vaktelägg: Tar bara 12 hönsägg men 48 vaktelägg.

Insamling av ägg

Välja rätt ägg att kläcka

Vaktelhönorna kan värpa året runt, men äggen är förmodligen inte befruktade under höst och vinter om dom bor utomhus. När tupparna gal och parar sig med hönorna har man befruktade ägg att samla in.

Äggen ska vara rena och fina, så helst bör man samla in dom flera gånger om dagen eftersom vaktlar värper lite överallt i buren. Man ska undvika att tvätta kläckägg eftersom man då tvättar bort hinnan ytterst på skalet, som skyddar ägget mot bakterier mm. utifrån.

Äggen ska vara normala för gruppen. Ovanligt stora ägg har ofta mer än en gula, och kommer inte kläckas. Ovanligt små ägg har inte plats för kycklingen att utvecklas normalt. Enstaka ägg med udda utseenden har ofta tjocka skal och annat som gör dom olämpliga att välja — hönor som ofta lägger onormala ägg ska man inte avla på alls.

Ägg med sprickor i skalet ska inte läggas in i maskinen, dom angrips lätt av bakterier.

Inför kläck: Vaktelägg.
Ägg med blandat utseende men normal vikt och form.

Förvara ägg inför kläck

Ägg som man ska kläcka kan förvaras upp till en vecka under bra förutsättningar utan att det blir sämre resultat. Den bästa temperaturen under förvaring är en sval rumstemperatur på runt 16-18 grader, men något lägre eller högre är inga problem. Dom får inte frysa, och håller inte länge om det blir riktigt varmt.

För att undvika att gulan fastnar på ena sidan av äggen vill man vända dom ca 2 ggr / dag. En enkel metod är att förvara dom med spetsen nedåt i en lutad äggkartong, där man byter lutning från sida till sida morgon och kväll.

Inför kläck: Vända ägg
Ägg som lutas under förvaringen innan kläck.

Dag #1: Innan kläck

Rengör maskinen

Innan man lägger in äggen ska alla delar i kläckningsmaskinen tvättas rena. För bättre resultat kan man också desinfektera delarna med ett medel gjort för det, som ”Virkon S”. Sen ska delarna torka helt.

Kläcka vaktlar: Rengöring av kläckningsmaskin.
Rengöring av kläckningsmaskin: Tvätt och en sprejflaska med Virkon S.

Kontrollera och rengör ev. äggen

Titta på varje ägg som ska läggas in att det är i bra skick.

Äggen ska inte tvättas och skrubbas så att hinnan på äggen försvinner, men har man blandat till Virkon S kan man doppa varje ägg snabbt i lösningen, för att döda bakterier och virus på utsidan och öka chansen till ett bättre resultat. Sen ska äggen få torka helt innan de läggs i maskinen.

Dag 1-14

Jag håller temperaturen under de första två veckorna på 37,7 grader, och fuktigheten på runt 40%.

Följ instruktionerna som finns för just din maskin för att styra fuktnivå och temperatur. Speciellt fuktigheten kan vara svår att hålla exakt, men det viktigaste under den här tiden är egentligen att äggen inte ligger i helt torr luft och torkar ut. Det är bättre med lite för låg fuktighet än för hög.

Lysa ägg?

När man kläcker hönsägg ”lyser” man ofta äggen efter en vecka med en lampa, för att se igenom skalet vilka som utvecklas normalt och ta bort döda ägg. Vaktelägg är svåra att lysa eftersom dom har fläckiga skal med grön insida: Jag gör det inte själv eftersom jag inte ser något och då inte tycker det är värt att störa äggen.

Dag 15-20

Nu är det dags att sluta vända äggen. Beroende på kläckare kan det göras olika, men vanligt är att man tar ut trågen som äggen suttit i och lägger äggen plant på kläckarens golv. Kycklingarna inuti är nästan utvuxna och ska nu kunna lägga sig i rätt position för att ta sig ut. Hantera äggen försiktigt när du flyttar dom!

Fuktigheten i kläckaren bör nu höjas till runt 60%. Det gör det lättare för kycklingarna att ta sig ut genom hinnor och skal.

Runt dag 18 brukar äggen börja kläckas, men det kan komma kycklingar ett par dagar tidigare eller senare.

Kläcka vaktlar: Nykläckta vaktelkycklingar i kläckningsmaskinen.
Dom först kläckta vaktelkycklingarna i maskinen.

Undvik att öppna kläckaren för att ta ut tidiga kycklingar i onödan! Det sänker fuktigheten inuti maskinen snabbt, och kan bli en fara för kycklingar som precis håller på att ta sig ut ur ägget. Nykläckta vaktelkycklingar smälter fortfarande gulan som legat i ägget, och klarar sig utan mat och vatten i minst ett dygn. Att dom ramlar runt bland äggen som håller på att kläckas är inte heller någon fara.

Kycklingarna ska hinna torka innan de tas ut ur kläckaren, annars kyls de ner direkt. När dunet ser fluffigt ut kan man ta ut dom till uppväxtburen.

Om det finns okläckta ägg kvar kan man ha maskinen igång till dag 20, men efter det kan man räkna med att det inte kommer några fler kycklingar.

Problem under kläckningen

Vaktlarna kläcks för tidigt eller sent

Enstaka ägg kan variera, men om alla vaktlar börjar kläckas runt dag 15-16 har utvecklingen gått lite väl fort, vilket brukar bero på att värmen i kläckningsmaskinen har varit för hög. På samma sätt brukar ett sent kläck runt dag 19-20 bero på att temperaturen har varit lite för låg.

För kort eller lång tid i äggen gör att kycklingarna riskerar att få problem under utvecklingen. Kontrollmät maskinen för att se att temperaturen som står på displayen stämmer med verkligheten.

Många/alla ägg kläcks inte

Vaktelägg kan vara svåra att kläcka fram till 100%, och även med bra förutsättningar är resultat på 60-80% inte ovanligt. Rejält dåliga resultat kan ha många orsaker. Vill man veta vad som hänt hjälper det att öppna de okläckta äggen och se efter — här finns en risk för att hitta ruttna ägg och döda kycklingar, så det görs på en lämplig plats.

Köpta ägg

Köpta ägg som kommit via posten kan ha råkat ut för vad som helst på vägen. Även ägg som ser hela och fina ut kan ha blivit skakade och skadade inuti, eller hamnat på en för varm eller kall plats.

Min erfarenhet med köpta ägg är att ett resultat på 40-60% är helt OK, och allt över det en bonus. Ett sämre resultat kan som sagt bero på transporten: Att köpa ägg som skickas ska alltid ses som en chansning! Det är inte rimligt att begära ersättning eller liknande om resultatet inte blir bra, det är för mycket som avsändaren inte kan styra över när paketet väl har skickats iväg.

Dålig befruktning

Om äggen inte har transporterats men ändå ser hela, fina och helt outvecklade ut var dom förmodligen inte befruktade. Det beror oftast på att det var för tidigt eller sent på året, men gamla eller ofruktsamma föräldrar kan också vara problemet.

Kycklingar som dött tidigt under utvecklingen

Om man ser tidig fosterutveckling (synliga blodådror, ”spindlar”, mindre kycklingfoster) som stannat av är orsaken oftast infektion av bakterier, eller möjligen virus. Dom här äggen kan också lukta riktigt illa.

Skadade eller smutsiga ägg blir lätt infekterade, och det är viktigt att även kläckaren är rengjord efter andra kläck. När ägg väl dött och ligger i kläckaren ökar risken att infektionen sprids till andra ägg.

Kycklingar som dött under kläck

Om många kycklingar hunnit bli så stora att de börjat försöka ta sig ut men sen dött, är problemet oftast luftfuktigheten. För låg luftfuktighet under kläckningen gör att hinnorna i ägget torkar och blir svårare att ta sig igenom. För hög luftfuktighet kan å andra sidan göra att det finns så mycket vatten kvar i ägget att kycklingen drunknar.

En del vaktlar bär också på gener som är dödliga i dubbel uppsättning, vilket gör att många kycklingar dör i äggen om båda föräldrarna bär på anlaget. Det gäller bland annat minst en av de gener som ger en gul färg.