Vaktelägg

Vaktelägg är inte helt olika hönsägg i mindre format. Precis som hönsägg kan dom kokas, stekas och bakas med, och det är ingen direkt skillnad i smak. Den klassiska marmoreringen i brunt ligger som en hinna ytterst på skalet och kan skrubbas bort. Storlek och mönster på fläckarna varierar mellan dom olika vaktelhönorna.

Vaktelägg i blandade färger.
Blandade äggfärger. Det helvita och det mörkbruna ägget längst bak var udda ägg, dom andra helt normala för dom olika hönorna.

Att använda vaktelägg

Storleken är den största skillnaden mot hönsägg. Ett ägg från en jumbovaktel väger in på runt 15 gram. Mindre och mellanstora hönsägg väger 45-60 gram. 3-4 st vaktelägg motsvarar alltså ”ett ägg” i recept och dylikt.

Jämfört med ett hönsägg är gulan en större del av äggets totala vikt. Eftersom äggvitan mest består av vatten gör det vakteläggen mer näringstäta.

Näringsinnehåll

 100 g vaktelägg100 g hönsägg
Kalorier158 kcal143 kcal
Fett11 g9,5 g
Protein13 g12,6 g
Järn (RDA)20%10%
Kalcium (RDA)6%5%
A-vitamin (RDA)11%10%
B12-vitamin (RDA)26%22%
D-vitamin (RDA)13%9%
Kolesterol844 mg423 mg

Källor: USDA [1], [2]

Vaktelägg är inte fria från kolesterol

Ett felaktigt påstående om vaktelägg som går runt på nätet är att dom inte innehåller kolesterol. Det gör dom absolut: Per 100g betydligt mer kolesterol än hönsägg (som syns i tabellen), men det har också delvis att göra med att gulan i vaktelägget är en större del av äggets vikt totalt.

Men nej, det är ändå inte farligt för friska personer att äta ägg!

Stekta vaktelägg till en wrap.

Att knäcka vaktelägg

Vakteläggens skal är tunnare än hönsäggs, men hinnan under skalet är segare. Det gör det svårare att knäcka råa ägg utan att mosa dom och få skalkross. Istället för att knäcka mot en kant bör man skära toppen av ägget med en vass kniv och hälla ut innehållet.

Annars finns vakteläggssaxen: Ett köksredskap för att snabbt öppna vaktelägg, vilket är väldigt smidigt när man ska använda många små ägg som man ju vanligtvis gör. Folk som säljer vaktelägg har ofta vaktelsaxar till salu: Jag säljer dom även online.

Konstiga vaktelägg?

Vaktlar är levande varelser, och ibland kommer det ut konstiga ägg ur äggledarsystemet. Om en höna konstant värper deformerade ägg kan den vara sjuk eller stressad, men även friska hönor lägger mystiska ägg ibland.

Äggvariationer kan t.ex. vara:

  • Ägg utan skal, ”skinnägg” eller ”hinnägg” har gått för snabbt genom hönans äggledare och inte fått något skal.
  • Stora ägg med dubbel gula är som en tvilling, ovanligt men normalt! Vissa hönor värper oftare dubbelägg.
  • Pyttesmå ägg kommer oftast från en höna som precis börjat värpa, men kan också dyka upp då och då. Kan innehålla en liten gula eller ingen gula alls.
  • ”Dammiga” ägg med en matt, lite grov yta istället för en blank hinna kan vara tecken på vattenbrist eller stress, men vissa hönor verkar helt enkelt värpa såna ägg.
  • Vita ägg är en normal variation där ägget inte får den vanliga ytan med bruna fläckar. Vissa vaktlar värper alltid vita ägg.
  • Blåa, mörkbruna, randiga ägg: Ägg som inte rört sig helt normalt genom äggledaren utan stannat upp eller gått för snabbt när skalet bildats.
  • Ägg med väldigt tjocka skal har också gått ovanligt långsamt genom äggledaren.
Vaktelägg av olika storlek, ett väldigt litet.
Det lilla ägget var från en ”nybörjare”.