Köpa vaktlar

Vart vänder man sig om man vill köpa vaktlar? Vakteluppfödare är ofta privatpersoner eller väldigt små företag, och många har inte egna hemsidor.

Jag säljer tyvärr inte själv vaktlar nu eftersom jag inte har plats för uppfödningen efter flytt, men läs vidare för länkar & tips!

Ägg, kycklingar eller vuxna fåglar?

När du ska köpa vaktlar kan du ofta hitta vuxna fåglar/ungfåglar till salu, men också nyckläkta kycklingar och befruktade avelsägg.

Vuxna fåglar

Unga djur eller vuxna fåglar är det enklaste valet för den som inte tidigare haft vaktlar. Du får det antal hönor och tuppar som du vill ha och behöver bara en bostad till dom.

Beroende på sort och andra förutsättningar kan en vuxen vaktel kosta 100-200 kr, tuppar säljs ofta (men inte alltid) något billigare.

Köpa vaktlar: En grupp vaktlar i transportbur.
En grupp vaktlar i transportbur.

Kycklingar

Vaktelkycklingar är känsliga som små och behöver särskild skötsel för att klara sig bra under uppväxten, inklusive utrustning för värme och en anpassad bostad. Ungefär hälften blir tuppar och hälften hönor.

Vaktelkycklingar kostar inte så mycket per kyckling att köpa, men har du aldrig haft vaktlar tidigare är det inte det enklaste valet att börja med unga kycklingar. Har du ingen fågelvana alls är det inget bra val.

Avelsägg

Att köpa befruktade avelsägg kan vara det enda sättet att få tag på en särskild färg, en viss vikt eller obesläktade fåglar. Att skicka ägg via posten är däremot alltid en extra risk. Du behöver utrustningen för att kunna kläcka vaktlar, och sen sköta kycklingarna.

Hitta uppfödare

Sök på nätet

Att öppna Google eller annan sökmotor och söka på ”vaktlar” + ditt område är en bra början, men många vakteluppfödare har som sagt inte egna hemsidor. Så det är inte säkert att det ger något resultat även fast det mycket väl kan finnas uppfödare nära dig!

Annonssidor

På annonssidor som Blocket ligger det ofta ute annonser från små- och mellanskaliga uppfödare, framförallt under sommaren.

Facebook

På Facebook finns många vaktelgrupper där man kan hitta folk som föder upp vaktlar eller säljer ägg. En aktiv grupp med medlemmar över hela Sverige är ”Vaktlar bytes, säljes och köpes”.

Lokala höns- och fjäderfägrupper har också ofta vaktelägare som medlemmar. I Stockholms närhet finns t.ex. ”Fjäderfän i södermanland” och ” Fjäderfän i Stockholms län”, men det finns lokala grupper för många platser runt om i Sverige.