Problem och sjukdomar

En sjuk eller skadad vaktel känns ofta igen på att den inte rör sig runt i gruppen som dom friska fåglarna. Typiskt kan den sitta och försöka gömma sig i ett hörn, den kan ha fjädrarna uppburrade och huvudet indraget mot kroppen och se allmänt eländig ut.

Det är viktigt att kontrollera vaktelgruppen dagligen för att kunna upptäcka en fågel som inte mår bra. Ser man det måste man så snabbt som möjligt försöka lista ut orsaken för att kunna göra rätt åtgärd.

Det är bra att ha någonstans där en sjuk eller skadad vaktel kan få vara åt sidan från gruppen — om det behövs! En sjuk eller skadad fågel kan bli utsatt av dom andra, och då behöver den tas åt sidan. Å andra sidan vill man inte separera den från gruppen för länge i onödan, då det kan bli bråk när den sätts tillbaka. Går det att dela boendet så att dom andra vaktlarna kan se den under tiden kan det vara en bra lösning.

Hackad vaktel

Vaktlar kan tyvärr skada varandra rejält! Det är viktigt att både identifiera orsaken och hitta en lösning för den skadade fågeln.

Problemet med hackade vaktlar har fått en egen sida.

Skallskador

Skallskador kan uppstå när en vaktel gör ett plötsligt uppflyg i en bur med hårt tak som är lågt ner men tillräckligt högt för att vakteln ska hinna få upp fart. I värsta fall ser man att vakteln ligger död i buren med skadat huvud eller bruten nacke. Annars kan man se vagare symptom som att fågeln beter sig underligt eller desorienterat, kanske med dålig balans.

Om vakteln inte verkar må för dåligt kan man sätta den i en lugn miljö, vänta och se om den bara fått en lätt hjärnskakning, och då blir bättre. Verkar vakteln riktigt illa däran från början eller inte blir bättre kan man tyvärr inte göra något annat än att avliva den så skonsamt som möjligt.

Det enda sättet att förebygga problemet är att bygga en bra bur.