Hackad vaktel

Vaktlar kan skada varandra rejält! En hackad vaktel har synliga skador, ofta på huvudet och runt ögonen. Förhoppningsvis är det ett problem man slipper, men dyker det upp i gruppen kan det i värsta fall ta tid att lösa.

Hackad vakteltupp
Typiska skador på en vaktel som blivit hackad: Sår, bortslitna fjädrar, igensvullet hackat öga. Den här tuppen återhämtade sig utan problem.

Första hjälpen

Ser man en vaktel med hackskador måste man skilja den från gruppen så snabbt som möjligt. Bra är om man kan avdela boendet så att dom andra fåglarna ser den men inte kommer åt att hacka, men går det inte får man ta bort den ur gruppen helt. Väntar man är det i princip garanterat att det blir värre.

Behandla skador eller inte?

Vaktlar har förvånansvärt bra läkkött, och skador som först ser riktigt ruskiga ut kan också visa sig vara mindre illa när blod torkat och svullnader lagt sig. Om det inte gått för långt och den hackade vakteln får vara i fred återhämtar den sig ofta bra.

Riktigt smutsiga sår kan behöva tvättas försiktigt, men annars är vila helt enkelt den bästa hjälpen. Om vakteln efter en dag äter och dricker blir den förmodligen bra.

Har vakteln fruktansvärda skador eller inte blir bättre efter någon dag kan man i värsta fall behöva avliva den.

Sjukstuga med mat och vatten — även om tuppen såg rätt hängig ut här var det inte så illa som det först såg ut, och han var ganska pigg redan dagen efter.

Varför blev vakteln hackad?

En hackad vaktel är ett symptom på en grupp som inte fungerar som den ska. Om man inte hittar orsaken och löser den så kommer det förmodligen hända igen, och igen.

Nya fåglar i gammal grupp

Vaktlar har stark revirkänsla och kan ofta ge sig på en ny fågel som sätts in i en etablerad grupp. Ska man sätta ihop vuxna vaktlar är det bra att göra det ett steg i taget, annars finns stor risk för hackning.

För lite utrymme

Ihopträngda vaktlar blir stressade och kan bli aggressiva mot varandra. Och även om orsaken från början var en annan så finns det inte heller någonstans en hackad vaktel kan ta vägen om den blir utsatt i en liten bur. Vaktlar behöver tillräckligt med utrymme.

Tuppar som slåss

I en grupp vaktlar där det finns många tuppar kan dom börja slåss med varandra, och skador som uppstår spårar lätt ur till värre hackning. Det här kan vara särskilt viktigt att hålla ögonen på i en vaktelgrupp under uppväxt som närmar sig könsmognad, så att man hinner se om det blir problem.

Hönor som hackar tuppar

När en tupp blir attackerad av en höna är det ofta för att han är för påträngande med parning. I en grupp ska det helst finnas flera hönor som en tupp kan uppvakta, så att inte en blir tuppens enda fokus: Det leder inte alltid till hackning, men det sliter på hönan och ökar risken att hon tröttnar. I boendet ska det finnas plats för en höna att komma undan en tupp utan att behöva bli trängd och attackera.

Sår som uppstått av andra orsaker

Om en vaktel har fått sår av någon helt annan orsak kan det få andra vaktlar att börja hacka på det. Vaktlar utforskar saker med näbbarna, och kan tyvärr också uppskatta smaken av blod.

Aggressiva vaktlar

Vaktlar kan vara mer eller mindre lugna. Har man riktig otur kan man råka få en grupp som avlats på aggressiva fåglar.

En aggressiv fågel

Även med bra förutsättningar kan man råka ut för en fågel som helt enkelt är ovanligt aggressiv. Om den inte kan fungera i grupp får man ta bort den, vaktlar kan inte leva ensamma. Och en enstaka aggressiv individ ska naturligtvis inte användas i avel.

Det svåra är att lista ut om det faktiskt är så eller inte, hackning kan ha många orsaker (se ovan) och man kan inte bara utgå från att en fågel som hackar är ”elak”. Om problemet inte var den specifika vakteln kommer det komma tillbaka, och man har avlivat en fågel i onödan.

En fågel som andra inte accepterar

Man kan också råka få en fågel som dom andra i gruppen helt enkelt vägrar acceptera, kanske för att den avviker på något sätt som inte är uppenbart för en människa.

Man kan prova att placera den utsatta vakteln i en annan grupp och se om det löser problemet. Men om ingen grupp vill acceptera den behöver man tyvärr ta bort den, hur jobbigt det än känns — vaktlar kan inte leva ensamma, och man kan inte förklara för dom andra vaktlarna att dom inte får ge sig på en avvikare.

Sätta tillbaka en hackad vaktel

Innan man kan sätta tillbaka en hackad vaktel i gruppen måste den till att börja med ha fått läka. Om den har synliga sårskorpor eller andra skador kommer det i sig göra att den blir hackad igen. Kala fläckar är ett mindre problem, eftersom fjädrarna växer tillbaka lite väl långsamt för att väntas ut.

Man måste också ha försökt komma på orsaken till hackningen och en lösning.

Ska vakteln tillbaka till samma grupp?

Om den har varit i samma boende så att dom andra vaktlarna fortfarande känner igen den är den förmodligen fortfarande en del av gruppen — har den suttit borta från dom andra ett tag är det i praktiken som att sätta in en fågel i en ny grupp.

Om man ska ändra på boendet eller något annat för gruppen kan det vara en idé att göra det samtidigt som man släpper ihop gruppen igen, då är ingen fågel helt etablerad i ett revir att försvara och allt nytt händer på en gång istället för att bli två störningar på rad.

När gruppen går tillsammans igen behöver man vara extra noga att se att hackningen inte börjar om.

Ska vakteln tillbaka till en ny grupp?

Om man vill prova att sätta in vakteln i en ny grupp — eller om den har varit borta länge från den gamla gruppen — är det viktigt att tänka på hur man sätter ihop vuxna vaktlar för att undvika revirbråk.