Kyckling med benen i ”spagat”

En vaktelkyckling som har det här problemet är lätt att känna igen — benen sticker rakt ut åt sidorna i spagat, eftersom kycklingen inte klarar att hålla ihop dom under kroppen. På engelska kallas det oftast ”splayed legs” eller ”spraddle-legs”.

Två normala vaktelkycklingar och en med benen i ”spagat”.

Till skillnad från många andra problem hos nykläckta kycklingar verkar problemet inte vara ärftligt. Det kan drabba många olika sorters fåglar som kläcks i äggkläckningsmaskin, och kan orsakas av:

  • Fel temperatur eller temperatursvängningar i äggkläckningsmaskinen. Det gör att musklerna inte utvecklas rätt, för hög temperatur i slutet av kläcket verkar vara en specifik riskfaktor. När det här är problemet drabbas en stor del av kycklingarna.
  • Fel underlag för dom nykläckta kycklingarna. Ett halt plastgolv utan struktur i kläckaren, eller ett halt underlag (t.ex. tidningar) i kycklingburen, kan få nyckläckta kycklingar att halka och vrida benen ur led. Har man otur kan det drabba flera kycklingar av en grupp som först varit helt frisk.
  • Ett jobbigt kläck där kycklingen råkat få benet fel när den ska ta sig ur ägget kan drabba en enstaka kyckling.
  • Otur kan drabba en enstaka kyckling som råkat halka och sträcka sig även på ett OK underlag.

Mer information (på engelska) finns t.ex. på poultryworld.net.

En drabbad kyckling kan inte gå normalt utan kasar sig fram med benen på sidorna. Den dör troligen om den inte behandlas eftersom den inte kan röra sig som den ska mellan mat, vatten och värme. Skulle den överleva blir skadan permanent.

Det går oftast bra att behandla en nykläckt kyckling genom att helt enkelt ge den en ”fotboja” som håller ihop fötterna. Ett bra material är veterinärplåster av den sort som är gjort av skum som inte klibbar, då kan man först sätta små ringar runt benen och sen klämma fast en lämplig längd av plåsterremsa mellan dom.

Plåster som håller ihop fötterna men ändå tillåter vakteln att gå.

När kycklingen är tejpad får man titta till den regelbundet: Den ramlar lätt på mage med dom tejpade benen bakåt. Vaktelkycklingar är bra på att vända sig själva och kan oftast rulla runt på rätt sida igen, men råkar den t.ex. välta sig i dricksvattnet kan den bli nedkyld snabbt eftersom den inte kan kliva ur som en frisk kyckling.

Kyckling som balanserar precis efter att ha blivit tejpad.

Musklerna stärks snabbt när kycklingen växer. Den tejpade vakteln på bilden fick ”bojan” klippt efter 2 dagar, och redan då kunde den gå helt normalt.